Hayal gücü ve yaratıcılık, bilgiden daha önemlidir. Bilginin sınırı var, ama hayal gücü tüm evreni kucaklar...
A. Einstein

28 Şubat 2010 Pazar

Örgü Destek Kampanyası (Mavi Kuş) - Bölüm 1

Örgü Destek Kampanyası için yaptığım iğnelikler ve yakma çiçekler bunlar. Yakma çiçekler, ya saç bandı ya da toka olacak. Umarım pazarda satılır.

Kampanya için herkes birşeyler yapıyor. Canım Gülen'im en hızlılarından. Minik başları üşümesin diye bir sürü şapka, atkı ördü. O kadar heyecanlıyız ki, çünkü bu insanların gerçekten ihtyaç sahibi olduğunu bilerek yapıyoruz bu yardımı.
Haydi bakalım, pamuk eller şişlere :)



Bu arada bu akşam Samsun'dan annem geliyor. Gözünden bir operasyon geçirdi. Buna rağmen O'na kampanyadan bahsettiğimde, yaparız birşeyler merak etme, dedi. Yani beraber hazırlanacağız. Mayıs'a kadar süre var. Fakat bu, sürekliliği olan bir kampanya.

Mutlu Olalım Derneği çocukları için de kibrit kutuları hazırlıyorum, çocukları birazcık mutlu edebilmek için... Çocuklara 23. Nisan'da dağıtılacağı için, sanırım ilk önce kutularımı tamamlayıp göndereceğim.

Bir süre bana müsade, annem geliyor:))

22 Şubat 2010 Pazartesi

Çiçekli Tığ İşi Bere- Anlatımlı (Dikkat Çok Fotoğraflı:))

Uzun zamandır düzenlenip, yayınlanmayı bekleyen bereyi sonunda yayınlayabiliyorum. Daha önce tığ işi bere, yazımdaki bereyi beğenen arkadaşlarım fotoğraflı anlatımını istemişlerdi. Elimden geldiği kadarıyla, anlaşılır şekilde fotoğraflamaya ve anlatmaya çalıştım. Biraz karışık gibi görünse de aslında anlayınca çok kolay geleceğine eminim.

Ben kızıma ördüğüm için size o sayıları vereceğim. Sayıları arttırırsanız bere de büyüyecektir. Tabi ki kullandığınız ipin kalınlığı ve inceliği de, büyüklüğünü ayarlamanızda önemli. Burada dikkat edilecek şey, sayıları ilk başta oluşturuyoruz. Bu bere için 9 zincir çekip bir halka oluşturdum.

İkili trabzanla devam ettim. İkili trabzanı yapmak için, tığın üzerine bir kere dolayıp iki seferde çıkartıyoruz.

Oluşturduğum halkanın içini ikili trabzanla 29 kere doldurdum. Bu sayı berenin büyüklüğünü ayarlamak için önemli. Trabzan sayısı daha fazla olsaydı daha büyük bir bere olacaktı. Ya da tam tersi. Siz ipinizi de göz önüne alarak sayıları ayarlayın lütfen.

Daha sonra, üst sırayı yine ikili trabzanla devam ettim fakat aralarına bir zincir çektim.

Buraya kadar zaten, bere örerken sürekli yapılan işlemi anlattım. Gelelim örneğin oluştuğu kısıma.

İkili trabzan örüp arasına bir zincir çekmiştik ya, şimdi o zincirin arasına iki tane ikili trabzan yapıyoruz.

Üçüncüsü için de mil üstü alıp, (yani tığın üzerine bir tane dolayıp) ilerideki tarbzanın arasından değil, bir önceki trabzanın arasından geçiriyoruz. Ve bu sefer iki kerede değil, ilmekleri uzatarak tek seferde çıkartıyoruz.

Örneğin, verev şekilde durmasının sebebi, hep bir önceki trabzanın arasından geçirmek.

İki trabzan çekilmiş hali.

Ve bir önceki trabzanın arasından geçirilmiş şekli. Üçüncü trabzan gerideki trabzanın arasından geçecek. (Allah'ım ne kadar zormuş anlatması:))

Yukarıda anlattığım gibi, bir önceki trabzanın arasından geçirdikten sonra, üç ilmeği birden uzatıp, hepsini tek seferde çıkıyoruz. Ve bir zincir çekerek kilitliyoruz. Böylece pofidik bir görüntü oluyor.

Örgü ilerledikçe kendiliğinden yuvarlanıp, şekil alacak. Herhangi bir arttırma ve eksiltme yapmamıza gerek yok.


Beremiz, zaten kendiliğinden bu şekli alacaktır. İstediğimiz boyuta gelince de, uç kısmına sık iğne yapıyoruz. Ben 20 sıra ördükten sonra, 3 sıra sık iğne yaptım. Tek sıra da olabilir veya sayı arttırılabilir.


Sık iğneyi trabzanın tersine, mil üstü almadan, yani tığımıza ipi dolamadan, her sıraya batarak yapıyoruz.
Şapkayı bitirdikten sonra sıra süslemesine geldi. Bu kısmı daha da zevkli. Ben 3 tane çiçek ördüm, organze tül ve düğme kullandım.


Kızımın başında yerlerini ayarladıktan sonra, kenarlarını yaktığım yuvarlak tülü ve düğmeyi, çiçekle birlikte şapkaya diktim.

Çok şık bir şapka oldu. Kızım çok beğendi. Okuldaki ablalarından birinin bebeği olacak. Görür görmez o da istemiş :)
Ben olabildiğince anlatmaya çalıştım. Çok zormuş bu şekilde anlatmaya çalışmak :) Örnek anlatan arkadaşlarımın önünde saygıyla eğiliyorum :)
Yine de anlaşılmayan yerler olursa, anlatmaya çalışırım. Unutmadan, Yasemin'cim (gelinimiz), bu modeli bana öğrettiğin için sana teşekkür ederim canım.
Herkese iyi haftalar.


18 Şubat 2010 Perşembe

Kolay Mumluk

Evet, doğru bildiniz. Bunlar mama kavanozları. Yeğenim Kemal Ege yiyor, annesi de benim için biriktiriyor. Bu mama kavanozları bir çok şekilde değerlendiriliyor. Tel takılıp bahçelere de asılabilir, baharatlık olarak kullanılabilir ki bazılarını öyle kullanıyorum. İğneleri, düğmeleri muhafaza etmek için kullanılabilir. Boyut olarak, değişik fikirler üretmeye çok uygun. İnternette bir çok örnekleri var zaten. Ben deneme amaçlı bu mumlukları yaptım.

Elimde kalan danteli etrafına sardım ve hayalet iple diktim. Bu sefer böyle sade tasarladım ama çok farklı şekillerde süslenebilir. Elimde bu kavanozlardan epey var. Demek ki bu mumlukların değişik versiyonlarını göreceksiniz burada :)

Karanlıkta oldukça hoş bir görüntü veriyor. Ben çok sevdim.


Bu kavanozları bana sağlayan Ege'me ve annesi Yasemin'ime ve tabi ki mamaları alan babası Barış'ıma teşekkür ediyorum. Bu ilk denememi de size armağan ediyorum. Güle güle kullan Yasemin'cim. Yade'mi de unutmadım. Seviyorum sizi.
Oğluşum çok yesin büyüsün, halası da bu mama kavanozlarından bir şeyler yapsın :)


17 Şubat 2010 Çarşamba

Mavi Kuş Örgü Destek Kampanyası

Sevgili Gülen ve sevgili Asortik Krep, çok güzel bir kampanya başlatıyorlar. Ben de Onların kampanyasına destek veriyorum. Böyle güzel bir organizasyona katılmak istersiniz diye düşünüyor ve yazıyı size aktarıyorum.

Gülen'inde isteğiyle örgü destek kampanyamız 2 bölümden oluşacak..

1- İstediğiniz bir parçayı örerek bize göndermek.
Bunlar ne olabilir..? Öncelikle bebekler ve çocuklar için yelek, hırka, patik, atkı, şapka ve ya battaniye.
2- Örgü örmek istemeyenler ama ben yine de destek olmak istiyorum diyenler için el yapımı herşey.. İçinizden geçen ve biz gönüllülerin satışa sunup kazandığımız paraları burslara bağışlayacağımız herşey.

Alt bilgi olarak belirtmek istediğim bir şey var ki, 2. el daha kullanılması mümkün olan evinizde değerlendirilmeyi bekleyen giyim eşyalarınızı da gönderebilirsiniz. Örgü ya da kumaş olabilir, her yaş grubu tercihimizdir ama bebekler için genelde daha sıkıntı çekiyoruz diyebilirim.
Burada belirtmek istediğim bir husus var ki Fethiye sıcak memleket olarak bilindiğinden hırkaları ve yelekleri ,battaniyeleri ne yapacaksınız diyorsanız Fethiye sınırları çok geniş bir yer hem deniz kenarı hem de dağ köyleri ve yaylaları olan yerler de sınırlarımız içinde.. Bu yüzden emin olun gönderdiğiniz her örgü kıyafet bir şekilde kullanılacaktır. Kışın geceleri güneş battığında da çok serin bir yer olduğunu belirtmek isterim.

Göndermek istediğiniz ürünleri lütfen bloğunuzda resmini çekerek ve bu yazılarımıza link vererek gönderirseniz tanıtım için bize ekstra yardımcı olmuş olursunuz. Ben gelen ürünleri , pazarda gönüllü arkadaşlarımızla standlara koydukça, ihtiyacı olanlarla paylaştıkça mümkün mertebe yüzlerini göstermeden sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Elimizden geldikçe bunları adım adım izleyeceksiniz. Öncelikle yardım etmek için gönderdiğinizi unutmadan desteklerinizi bekliyoruz.

Şimdilik vakit kaybetmeden bir start vermek istiyoruz bu işe, bir kaç gün içinde ayarlayabilirsek bir kargo ya da bir otobüs şirketinden destek almayı düşünüyoruz ürün gönderimi için, bu konuda önerilere de açığız. En kısa zamanda bunu sizlerle paylaşmayı ümit ediyoruz..

16 Şubat 2010 Salı

Anne Şalı

Bu sıcacık yumuşacık şalı annem örmüştü. Gerçekten çok sıcak tutuyor. Oldukça da büyük bir şal. Nasıl da uğraşmış annem. Canım benim.

Örneğin açıklamasını yapamıyorum. Tığ işini iyi bilenler, zaten yapıyorlardır ya da buradan bakarak çözebilirler. Örneğinden dolayı çift kat gibi duruyor.

Ama, "ben bunu çok beğendim ille de anlat" diyeniniz olursa, annem yakında gelecek. O'nu sıkıştırır bir köşeye, bize anlatmasını sağlayabilirim :)

Annem bu ay sonunda gelecek. Beni de, heyecan aldı tabi. Kaç aydır görmüyorum O'nu çok özledim :(
Annesi yanında olanlar çok şanslı. Bense, annemi görme umudum olduğu için şanslıyım. Anneciğini kaybedenler için çok çok üzgünüm...

Ekleme: Sevgili blog arkadaşlarımdan öğrendim, bu şal modelinin adı, üç boyutlu şalmış...



14 Şubat 2010 Pazar

Yakma Çiçekli Saç Bandı

Yaptım işte, ben de yaptım :) Bu yakma çiçeklere imrenerek bakıyordum hep. Her biri birbirinden farklı formlarıyla, gözüme öyle hoş görünüyordu ki... Bir de, kıskandım galiba birazcık :)

Organze tülü aldım elime, sözde bir tane deneyecektim. O akşam, pıtırcığımız Defne'nin doğum gününe gidecektik. Bu çiçeklerden ona bir tane yapmak istedim ama kendimi durduramadım :) O'na verince, diğer kızlara da yapmam gerekir diye kendime bir bahane bulup, altı tane yaptım.

Arkasına, lastik diktim. Fotoğraflarını da çektim, ohh rahatladım :)

Benim Pamuk Prensesim Defnem ve yedi cüceleri.
Annesi ve babası O'nun birinci yaş doğum gününün özel olması için çok uğraşmışlar. Çok hoş bir konsept hazırlamışlar. Kapıda bizi , pamuk prenses karşıladı. Yedi cüceli pastasından yedik. Giderken de, içine küçük bir fotoğrafını koydukları, şeffaf anahtarlıklardan hediye ettiler.
Nice mutlu mutlu yılların olsun, pıtırcığım...

Doğum günü pıtırcığı Defne... Ve de yakma çiçekli saç bandı :)
Son anda yakaladım fotoğrafı, çünkü başından çıkartıyordu sürekli. Ben de,"ben kızlara yaptım ama, annelerin kullanması serbest" dedim. Sanırım anneler de sevindi bu işe :)



Bunlar da diğer prensesler...

12 Şubat 2010 Cuma

Atkı - Bere Ve Patik

Hani bir önceki yazımda yayınladığım bebekler için anı kutusu vardı ya, kutuyu boş vermeyeceğimi yazmıştım. İşte o kutunun içinde, ikizlerimize hediye giden atkı, bere ve patikleri beğenilerinize sunuyorum. Daha önce burada yeğenime yapmıştım bunlardan. Bir de pratik patiği anlatmış ama fotoğraflamamıştım o da burada.

Önce bereyi anlatayım. Bunlar oldukça minik bereler. Çünkü ikizlerimiz de minikler :) İpin kalınlığına göre şiş seçilecek. Ben 6 numara şiş ve Ören Bayan'ın Sempaty serisinden seçtim ipimi. Berelerin her birini 30 ilmek başladım ve katladığımda kare olacak şekle gelene kadar, 1 düz 1 ters, lastik örmeye devam ettim. Kestikten sonra, kenarlarından diktim.

En sonunda da üst köşelerine, ponpon yapıp bağladım. Bu şapka modelini çok seviyorum. Takınca o kadar şirin oluyorlar ki... Üstelik çok kolay bir model. Çocuklara dahi yaptırılabilir.

Bu kare parçalar ise patiği oluşturacak. Bir çift patik için 4 kare gerekli. İstediğim büyüklüğe göre ilmek atıp, haroşa ördüm.

Önce, bir kare parçayı açık zarf şekline getirip diktim.

Daha sonra, diğer kareyi, üçgenin üzerine köşeli şekilde yerleştirip diktim.

Yukarıda kalan kısmı da aşağıya kıvırınca, patiğimiz hazır oldu. Haroşa olduğu için de oldukça esnek bir patik.



Bebeklere yaptığım ve yürüyemedikleri için altına birşey yapmadım. Ama bu tür patikler, parke zeminde çok kayıyor. Bu yüzden tehlikeli durumlara yol açabilir. Bunu önlemek için, kabaran kumaş boyaları var, onlarla altına noktacıklar yapıp daha sonra fön makinesiyle ısıtarak, kaymazlık sağlayabiliriz. Benim daha pratik bir yöntemim var. Kaymayı önleyen çoraplar var. Altındaki o kaymazları (ben öyle diyorum:)) kesip, çocukların patiklerinin altına dikebilirsiniz. Silikonla noktalar yapmayı denedim iyi sonuç vermiyor. Kabarık kalıyor.

Atkıyı anlatmama gerek yok. Onu da yine lastik ördüm.

Anı kutusunun içinde yerlerini aldılar ve sahiplerine ulaştılar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...