Hayal gücü ve yaratıcılık, bilgiden daha önemlidir. Bilginin sınırı var, ama hayal gücü tüm evreni kucaklar...
A. Einstein

28 Kasım 2011 Pazartesi

Hamur Kabartmalı Ahşap Kutu

Ahşap boyamayı çok seviyorum :) Başlarken, her seferinde, bitince nasıl bir şey olacağını tahmin etmeye çalışıyorum. Hayal ediyorum... Genellikle aklımda bir fikir olur ve o doğrultuda başlarım çalışmaya. Ama ufak tefek değişiklikler de sonradan ekleyebiliyorum. Galiba o anki ruh halime göre değişiklik gösteriyor bu durum.
Bu sefer de, pastel renkli bir kutu olsun istedim. Dekupaj resmimi seçip, kutuyu, vazgeçemediğim sıcak beyaza boyadım.
Tüm yüzeylerini ve içini, zemin kapanana kadar bir kaç kat boyadım. Kapağın üst kısmına resim yapıştıracağım için, gelişi güzel boyadım. Sonra altıgen kutunun tüm kenarlarını zımparalayıp, eskittim. Beyaz boyanın altına herhangi bir renk uygulamadım. böylece, ahşabın kendi dokusu çıkmış oldu.
Kağıdı objenin şekline göre kesmek için, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, resmin ön yüzünü objenin üzerine koydum. Resmin üzerinden, objenin kenarlarını parmağımla sıvazlayarak geçtim. Böylece objenin şeklini kağıda çıkarmış oldum. Sonra da beliren izlerden kestim.
Daha sonra ise, metalik beyaza bir damla kırmızı katarak elde ettiğim pembe renkle stencil çalıştım. Önceleri stencil konusunda kendime güvenemiyordum. Bir kaç başarısız deneme sonucunda, biraz çekinir olmuştum ama son çalışmalarımda kendimi başarılı buluyorum :) Stencil şablonuyla desenleri oluşturduktan sonra, kuru bir kıl fırçaya beyaz boya alıp, desenlerin üzerinden süpürür gibi geçtim. Böylece desenleri de eskitmiş oldum.
Hamurla kabartma yapmak için ise, önce kağıdı objeye dekupaj tutkalıyla yapıştırdım. Sonra hamuru merdaneyle açıp, resmi hamura yapıştırdım ve kretuvarla kenarlarından kestim. Yine dekupaj tutkalıyla objeye yapıştırdım ve tüm desenin üzerine iki kat dekupaj tutkalı sürüp, verniğe karşı korumaya aldım.
Dedim ya ruh halime göre bir şeyler çıkabiliyor ortaya diye, kabartma yaptıktan sonra "şu gülün katları belli olsa ne hoş olurdu" diye düşündüm. Fırçanın tersiyle çizgilerin üzerinden gitmeye başladım. Hamur kurumadığı için, çizdiğim yerler çökerek izler oluşturdu. Bu işlem yuvarlak uçlu herhangi bir şeyle yapılabilir. Daha sonra kurşun kalemle de üzerinden gittim zaten. Bu şekilde bir çalışma yapılıyor mu bilmiyorum. Ben görmedim, tamamen doğaçlama gelişen bir çalışma oldu :) Ama çok güzel bir doku oluşturdu.
Son olarak da, su bazlı vernikle vernikleyip bitirdim.

Ben çok keyif alarak çalıştım. Kızım için ise en zevkli tarafı, öğretmenine vereceği bu hediyenin içine kendi elleriyle bir not yazmak oldu. Kutuyu çok beğendi ve öğretmenine hediye edeceği için çok heyecanlıydı...

Ertesi gün öğretmenler günü olduğu için, fotoğrafları gece çekmek zorunda kaldım. Oysa fotoğraflarımı, gün ışığında ve flashsız çektiğimde, sonuç daha güzel oluyor. Bu sefer idare edin lütfen :)
Hediyelerimizi paketleyip hazırladık. Ertesi gün kızım öğretmenine hediye ettiğinde, öğretmeni ona, "Yazılarımı hep bu kalemle yazacağım, takılarımı da bu kutuya koyacağım" demiş. Kızım da sevinçle eve gelip anlattı. Öğretmeninin çok beğendiğini söyledi.
Bu vesileyle, tüm öğretmenlerin gününü tekrar kutlarım.
Herkese mutlu haftalar.


24 Kasım 2011 Perşembe

Öğretmenler Günü

Başta Baş Öğretmenimiz Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun...
 
 

23 Kasım 2011 Çarşamba

Yeniçarşım.com ile Evden Çıkmadan Çarşıya Çıkıyoruz!

Ekim ayından bu yana yayında olan Yeniçarşım.com, alışkın olduğumuz e-ticaret sitelerinden oldukça farklı. Site şimdiden sloganı olan “Evden çıkmadan çarşıya çık” mottosunu fazlasıyla yerine getiriyor. Çünkü şimdiden Yeniçarşım.com’da yüzlerce mağaza var ve siz dilediğiniz ürünü bu mağazalar arasından seçerek satın alabiliyorsunuz. Üstelik, internetten alışveriş yaparken en çok çekindiğimiz “güvenlik” engelini Hürriyet Güvenli Alışveriş Sistemi ile çözmüşler.

Yeniçarşım.com’un diğer alışveriş sitelerinden önemli farkları var. Platformun en belirgin karakteristiği olan alıcı ile satıcıyı bir araya getirme stratejisi, satıcıların (mağazaların) ticari kuruluş olması gibi akıllıca bir taktikle desteklenerek, son derece başarılı bir sistem getirilmiş durumda. Yeniçarşım.com’da satış yapan her mağaza, ticari unvana sahip, fatura kesen ve dolayısıyla garantili ürün satan mağazalar. Bu sayede aynı ürünü birden fazla mağaza arasından güvenle seçerek satın alabiliyorsunuz. Herhangi bir problemde “Hürriyet Güvenli Alışveriş Sistemi” ve Yeniçarşım’ın başarılı müşteri hizmetleri departmanı hizmetinizde.

www.yenicarsim.com'da binlerce ev dekorasyon ve bahçe ürünleri bulunuyor. Mobilyadan aydınlatmaya, bahçe ürünlerinden bitkilere kadar evinizin ihtiyacı olan dekorasyon ürünlerine kolaylıkla ulaşabilir ve güvenli şekilde satın alabilirsiniz.

Ayrıca, www.facebook.com/yenicarsim ve www.twitter.com/yenicarsim adreslerinden ise Yeniçarşım’ı takip edebilir, kampanya ve fırsatlardan haberdar olabilirsiniz.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

22 Kasım 2011 Salı

Peçete Transferi İle Saksı Süsleme

Arkadaşıma hızlandırılmış kurs verdiğimi yazmıştım burada. Daha sonra da yaptıklarımızı paylaşmıştım sırayla. O güne ait bilmem kaçıncı çalışma ile karşınızdayım yine :) Sizlere de fikir olacağını düşünüyorum.
Bu plastik saksılar arkadaşımın evinde vardı ve süslemek istediğini söyledi. Hemen uygun peçeteleri bulup kestim. Daha sonra kestiğim peçetelerin beyaz olan iki katını ayırıp, sadece desenli kısmını bıraktım. Peçeteleri peçete tutkalıyla, fırçamı ortadan dışa doğru hareketlerle yapıştırdım. Saksı açık krem rengi olduğu için boyamaya gerek kalmadı. Eğer koyu renk olsaydı, mutlaka beyaz veya krem rengi gibi açık bir renge boyamak gerekiyor. Yoksa peçetenin renkleri ortaya çıkmıyor.

Peçete çok ince olduğu için, tutkal altına geçiyor ve kolayca yapışıyor. Tüm desenleri yapıştırdıktan sonra, üzerine iki kat daha peçete tutkalı sürdüm. Bir tek verniklenmesi kalmıştı. Tabii bir de içine güzel çiçekler ekilmesi...

Biz sonuçtan çok memnun kaldık. Arkadaşım saksılarını çok sevdi. Plastik objelere peçete çalışması yapmak ne kadar akıllıca onu bilemiyorum. Çünkü plastiğin üzerine tutunması güç. Özellikle yıkanacak objelerde böyle bir çalışma yapılmasını tavsiye etmiyorum. Ama saksıların dış kısmı suyla temas etmeyeceği için sanırım uzun süre dayanır. 
Blog arkadaşım Rimma, plastiklerin üzerini parlaklığı gidene kadar zımparalayıp çalışmalarını öyle yaptığından bahsetmişti fakat denemediğim için bu konuda bir fikrim yok. 
Plastiklerin üzerine çalışma yapıyor musunuz? Yapıyorsanız nasıl bir uygulama yapıyorsunuz? Değişik ve işe yarar yöntemleriniz varsa ve paylaşırsanız sevinirim :)


17 Kasım 2011 Perşembe

Kanaviçe Sergisi (Filiz Türkocağı)

Kültür bakanlığı sanatçısı sevgili Filiz Türkocağı Hanımefendinin kanaviçe sergisi 18-28 Kasım 2011 tarihinde 17:30'da Kütahya Kültür Sanat Derneği Cep Galeri'dedir.
Kütahya'lı arkadaşlarımın ve çevre illerdeki kanaviçe severlerin bu sergiyi kaçırmayacağını düşünüyorum. Her biri sanat eseri olan kanaviçeleri yakından görme fırsatını yakalayanları kıskanacağımı da belirteyim :)

15 Kasım 2011 Salı

Kapı Önü Gazeteliği

Dün gece sevgili Nurdan'la telefonda konuşurken, "yeni şeyler yayınlasana, benden utanın:)" dedi. E haklıydı da, bu kadar da tembel olunmaz ki... Bekleyen yazıları bile düzenleyip yayınlayamıyorum :)  Kendisinin hem iki çocuğu var (üstelik biri 1. sınıfa gidiyor), hem çalışıyor, hem de hobilerine vakit ayırabiliyor.  Ben de "seni mi kıracağım Nurdan'cım, yayınlarım tabii" dedim. Hemen  arşivimde düzenlenmeyi bekleyen resimleri seçip düzenleyip yayına hazır hale getirdim. 
Nurdan'la 6. Blog Yazarları Toplantısında tanıştık. Onu tanıdığıma çok sevindim. Kişiliği kadar blogunda sergilediği çalışmaları da harika.... Seninle tekrar görüşmeyi çok isterim Nurdan'cım. Beni çok güldürüyorsun, çok eğlencelisin :)
Şimdi de sizlere yoğun istek üzerine yine hamur kabartma çalışmalarımdan birini yayınlıyorum.
Hızlandırılmış kursta yaptıklarımıza devam ediyoruz. Sıradaki çalışmamız, bir kapı önü gazeteliği. Sanırım adı bu, çok emin değilim aslında.
Dedim ya hızlandırılmış kurs diye. O yüzden bazı objeleri sprey boya ile boyadım ki, arkadaşım Arzu'ya hamur kabartmanın nasıl olduğunu gösterebileyim.
Yapım aşamalarını fotoğraflamadım ama kısaca anlatmaya çalışayım. Önce dekupaj resmini seçip bir flash belleğe kopyaladık. Sonra bir ozalitçide 80-100gramlık kağıtlara çıktısını aldık. Kabartma yapacağımız objeleri kağıttan keseceğimiz için en az 3 tane aynı resme ihtiyacımız var.
Resmi objeye yapıştırmadan önce, aynı şekilde kesmemiz gerekli. Bunun için de, dekupaj resminin ön yüzünü objenin üzerine koyup, kenarlarından parmağımızla geçmemiz yeterli. Bu şekilde objenin şekli kağıda çıkacak ve biz de rahatça kesebileceğiz. Bu işlemi de yaptıktan sonra, dekupaj tutkalını kağıdın her yerine sürüyoruz. Sonra da, hava boşluğu bırakmayacak şekilde objeye yapıştırıyoruz. Temiz ve yumuşak bir bezle, üzerinden bastırarak yapışmasını sağlıyoruz.
Daha sonra da, kabarma yapacağımız figürleri kesiyoruz. Ben burada kuş evini, kuşları, çiçekleri ve kelebeği boyutlandırdım. 
Havayla kuruyan model hamurumuzu merdane veya makarna makinesi ile açıyoruz. Kestiğimiz resimleri dekupaj tutkalı ile hamura yapıştırıp, bir kez de merdaneyle üzerinden geçiyoruz. Sonra kretuvar yardımıyla kenarlarından kesiyoruz. 
Ben önce kuş evini kabartıp, sonra da yine dekupaj tutkalıyla objeye yapıştırdım. Daha sonra aynı işlemi kuşlar, çiçekler ve kelebek için tekrarladım. Yapıştırma işlemi bittikten sonra, tüm resmin ve kabartmaların üzerine 2 kat daha dekupaj tutkalı sürdüm. Bunun amacı kağıtları verniğe karşı korumaya almak.
Bu aşamalardan sonra, sıra verniklemeye geliyor. Sprey vernikle 5-6 kat verniklemek gerekiyor. Ben vernikleme işini Arzu'ya bırakmıştım, çünkü o kadar vaktim yoktu maalesef. Bu arada bir kaç ip ucu da vereyim; eğer hemen verniklemeyecekseniz, vernik yapacağınız zaman tozlarından iyice arındırın. Başıma geldiği için söylüyorum hiç hoş bir görüntü olmuyor :) Bir de sprey vernik kullanacaksanız, iyice çalkalayın ve ilk denemeyi objenin arkasına veya başka bir zemine yapın. Eğer ;sararma oluyorsa  o verniği beyaz yüzeylerde kullanmayın.

Bu pano da Arzu'nun öğrendiklerini tatbik ettiği bir çalışma. Yukarıdaki fotoğraflar da teknolojinin nimetleri :) Telefonla resimleri bana gönderdi ve nasıl bir şey yapacağı konusunda fikirimi aldı.
İşte arkadaşımın ablasının kafesi için yaptığı panonun son hali. Ben çok başarılı buldum. 
Tebrik ederim seni Arzu'cum.


11 Kasım 2011 Cuma

Pembe Güllü Tepsi

Hani geçenlerde arkadaşım Arzu'ya hızlandırılmış bir kurs verdiğimi söylemiştim ya, alışıldığı üzere işe tabii ki ilk olarak bir tepsi ile başladık :)

Aldığımız peçete çok güzeldi ama gülleri kesmesi epey zahmetliydi. Arzu'nun kardeşi ile gece peçeteleri el birliği ile kesip hazırladık. Arzu da tepsisini boyadı. Ertesi gün de en zevkli kısmı olan, süsleme aşamasına geçtik. Önce peçeteyi ne şekilde yapıştıracağımızın planını yapıp, peçete tutkalıyla yapıştırmaya başladı Arzu'cum.
Eli de çok yatkın arkadaşımın...

Ben onu bu aşamada bırakıp, diğer ahşapları sprey boya ile boyamak için dışarı çıktım.
Daha sonra bitirip bana göstermeye geldi :) İlk tepkim "Aaa simetrik yapmışsın..." oldu. Ben asimetrik şekilde çalışmaları daha çok seviyorum sanırım :) Simetriyi bozmak için bir kaç ekleme yapmak istesem de, kendimi tuttum :) Onu, tüm yüzeyin üzerinden bir kat daha peçete tutkalıyla geçmesi için gönderdim. Ben de boyamalarıma geri döndüm...

Bittiğinde çok hoşuma gitti. Çok romantik bir tepsi oldu. Aslında yuvarlak çıkıntılı yerlerini hafifçe zımparalayarak eskitme de yapacaktık ama benim zamanım az olduğundan, bu haliyle fotoğrafladım.

Henüz verniği de yok ama çok güzel yapmışız yaa :) Ne de olsa ben gösterdim. Ne kadar da mütevazıyım ya Rabbim :)
Diğer çalışmalar da daha sonra... İzlemeye devam edin lütfen :)

Bugün 11.11.2011 bakalım nasıl bir gün olacak? Seneye de 12.12.2012 olacak ondan sonra yok ona göre... Ben de bu yazımı saat 11:11'e ayarladım :) Ne olacaksa artık :)
Sevgiyle kalın, hayırlı cumalar...

9 Kasım 2011 Çarşamba

10 Kasım...

 Senin o zaman, o şartlarda yaptıklarını şimdi kimse yapamıyor...

3 Kasım 2011 Perşembe

Hobi Malzemeleri Alış Verişi ve Bir Kaç Hamur Kabartmalı Çalışma

Bir kaç ay önce, çok sevdiğim arkadaşım Arzu'ya ziyarete gitmiştim. Yaptıklarımı görüp çok beğeniyordu ve sürekli nasıl yaptığımı soruyordu. Eşim de Kütahya seyahatinde olduğundan bunu fırsat bildik ve "hadi sana iki günlük hızlandırılmış bir kurs vereyim" dedim, haddim olmayarak... (Hocalarımdan özür diliyorum:))

Hemen Semih Yener Sanatsal Hobi Market'e gittik. Ve fotoğraflarda gördüğünüz malzemeleri aldık. Hepsini masaya yaydıktan sonra, "durun ben fotoğrafını çekeceğim" dedim. Mağazadan zaten zor ayrılmıştık. Böyle hepsini bir arada görmek, bu malzemelere bakmak bile beni mutlu ediyor :)

Ahşap objeler, boyalar, fırçalar, peçeteler, dekupaj ve peçete tutkalı, kretuvar ve hamurlar aldık. Yapmak için sabırsızlanıyorduk ama önce çocukların isteklerini yerine getirmemiz lazımdı. Yemekten sonra bahçedeki masaya yayılıp, çocuklara dekupaj kağıtlarını kestirdik :) Arkadaşımın kızlarına yaptırmak için çerçeveler götürmüştüm. Önce onları ve kızların önceden boyadığı, kalemlik-notluk ve kalp kutuyu süsledik, bitirdik. 
Ne kadar da ciddi çalışıyorlar, görüyor musunuz? :) 

Kendi seçtikleri resimlerle, kendi boyadıkları kutu, kalemlik ve çerçeveleri, kelebekleri hamurla kabartarak süsledik.
 Çerçeveye ve kutuya puantiye yaptık. Cd kalemi ile kelebeklere anten de yapacaktık ama kalem bulamadık :)


Güzel kızımızın isteği üzerine bu çerçeveye de uygun renkteki kurdeleyi fiyonk yaparak yapıştırdık.
Onlar çok zevk alarak çalıştılar. Onlar mutlu olunca biz de mutlu olduk...
 
Arkadaşımın büyük kızı bir çanta diktirip, kendisi süslemek istiyordu. Ona da Semih Yener'den Sevgili Sezin Hanım'ın da yardımıyla, kumaş ve astar aldık. Bir de süslemek için pul ve zincir...
Yine kendimiz için de danteller, kurdeleler ve tombul çeyrek adı verilen, birbirine uyumlu set halindeki kumaşlardan aldık. Henüz tam olarak ne yapacağımı bilemesem de pembe pembe çook şirin oldukları kesin :)
Makasa da dikkatinizi çekerim. Makasımı yeni almasam, bu makastan kesin ben de alırdım :)
Bu saksılar da, arkadaşımın evinde bulunan saksılar. Onlara da peçete dekupajla süsleme çalışması yaptık.

Hızlandırılmış kurs olduğundan, bazı ahşapları sprey boya ile boyadık. İçlerinde tamamladıklarımız da oldu, yarım kalanlar da, hatta hiç başlayamadıklarımız da... Daha sonraki yazımda tamamladıklarımızı yayınlayacağım. Sonra da yaptıkça yayınlarım artık. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...