Ahşap boyamayı çok seviyorum :) Başlarken, her seferinde, bitince nasıl bir şey olacağını tahmin etmeye çalışıyorum. Hayal ediyorum... Genellikle aklımda bir fikir olur ve o doğrultuda başlarım çalışmaya. Ama ufak tefek değişiklikler de sonradan ekleyebiliyorum. Galiba o anki ruh halime göre değişiklik gösteriyor bu durum.
Bu sefer de, pastel renkli bir kutu olsun istedim. Dekupaj resmimi seçip, kutuyu, vazgeçemediğim sıcak beyaza boyadım.
Tüm yüzeylerini ve içini, zemin kapanana kadar bir kaç kat boyadım. Kapağın üst kısmına resim yapıştıracağım için, gelişi güzel boyadım. Sonra altıgen kutunun tüm kenarlarını zımparalayıp, eskittim. Beyaz boyanın altına herhangi bir renk uygulamadım. böylece, ahşabın kendi dokusu çıkmış oldu.
Kağıdı objenin şekline göre kesmek için, yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, resmin ön yüzünü objenin üzerine koydum. Resmin üzerinden, objenin kenarlarını parmağımla sıvazlayarak geçtim. Böylece objenin şeklini kağıda çıkarmış oldum. Sonra da beliren izlerden kestim.
Daha sonra ise, metalik beyaza bir damla kırmızı katarak elde ettiğim pembe renkle stencil çalıştım. Önceleri stencil konusunda kendime güvenemiyordum. Bir kaç başarısız deneme sonucunda, biraz çekinir olmuştum ama son çalışmalarımda kendimi başarılı buluyorum :) Stencil şablonuyla desenleri oluşturduktan sonra, kuru bir kıl fırçaya beyaz boya alıp, desenlerin üzerinden süpürür gibi geçtim. Böylece desenleri de eskitmiş oldum.
Hamurla kabartma yapmak için ise, önce kağıdı objeye dekupaj tutkalıyla yapıştırdım. Sonra hamuru merdaneyle açıp, resmi hamura yapıştırdım ve kretuvarla kenarlarından kestim. Yine dekupaj tutkalıyla objeye yapıştırdım ve tüm desenin üzerine iki kat dekupaj tutkalı sürüp, verniğe karşı korumaya aldım.
Dedim ya ruh halime göre bir şeyler çıkabiliyor ortaya diye, kabartma yaptıktan sonra "şu gülün katları belli olsa ne hoş olurdu" diye düşündüm. Fırçanın tersiyle çizgilerin üzerinden gitmeye başladım. Hamur kurumadığı için, çizdiğim yerler çökerek izler oluşturdu. Bu işlem yuvarlak uçlu herhangi bir şeyle yapılabilir. Daha sonra kurşun kalemle de üzerinden gittim zaten. Bu şekilde bir çalışma yapılıyor mu bilmiyorum. Ben görmedim, tamamen doğaçlama gelişen bir çalışma oldu :) Ama çok güzel bir doku oluşturdu.
Son olarak da, su bazlı vernikle vernikleyip bitirdim.
Ben çok keyif alarak çalıştım. Kızım için ise en zevkli tarafı, öğretmenine vereceği bu hediyenin içine kendi elleriyle bir not yazmak oldu. Kutuyu çok beğendi ve öğretmenine hediye edeceği için çok heyecanlıydı...
Ertesi gün öğretmenler günü olduğu için, fotoğrafları gece çekmek zorunda kaldım. Oysa fotoğraflarımı, gün ışığında ve flashsız çektiğimde, sonuç daha güzel oluyor. Bu sefer idare edin lütfen :)
Hediyelerimizi paketleyip hazırladık. Ertesi gün kızım öğretmenine hediye ettiğinde, öğretmeni ona, "Yazılarımı hep bu kalemle yazacağım, takılarımı da bu kutuya koyacağım" demiş. Kızım da sevinçle eve gelip anlattı. Öğretmeninin çok beğendiğini söyledi.
Bu vesileyle, tüm öğretmenlerin gününü tekrar kutlarım.
Herkese mutlu haftalar.