Toprak saksıları çok severim ama bir süre sonra dökülmeler oluyor. Uzun yıllardır kullanıyorum ve benim saksılarımın da başına aynı şey geldi. Son zamanlarda da gözüme iyice batmaya başlamıştı. Annemle çiçeklere bakım yapmaya başladık ama saksılar hiç içime sinmedi. En sonunda aldım elime fırçayı ve boyamaya başladım.
Aslında sadece iki tanesini boyayacaktım, fakat boyamaya başladıktan sonra beyazın cazibesine kapılıp, başka hangi saksıları boyayabilirim diye araştırmaya giriştim. Gözüme kötü görünen saksıların hepsini beyaza boyadım. Boya olarak da balkonu boyamak için aldığımız dış cephe boyasından aşırdım :)
Kaktüsüm aslında çok güzel seramik bir saksının içindeydi. Fakat benim sakar çocuklarım saksıyı düşürüp kırmışlar, ben de o anda elime geçen kutunun içine öylece koyup kaktüsümü kurtarmak istedim. Sonra da bu şekilde kaldı. Kaktüs saksısı değiştirmek pek de kolay birşey değil. İyi bir yöntem bilen varsa paylaşsın lütfen :)
Bu arada, bu kutu arap sabunu kutusu :) Arap sabunu, el dokuması halıları temizlemek için çok güzel bir ürün. Eskiden kokusunu sevmezdim ama yeni ürünlerin kokusu da çok güzel. Tavsiye ederim.
Yine yıpranmış bir toprak saksı ve tabi ki o da boyandı. Boyamadan önce gerekli yerleri sert bir cisimle kazıdım. Sonra zemin kapanana kadar 3-4 kat boyadım.
Zemin beyaz olduğu için üzerine farklı şeyler de yapabilirdim. Peçete transferi, dekopaj, hatta kabartmalı dekopaj, stencel şablonuyla desen de çalışabilirdim. Fakat bu bembeyaz halleri öyle hoşuma gitti ki, sıkılana veya, tekrar yıpranana kadar bu şekilde kullanmak istiyorum.
Alttaki küflü kısımlar boyanın üzerine kustu fakat kuruduktan sonra bir kat daha boyanınca lekeler kapandı. İçlerinde çiçek olduğu için ben yapamadım ama eğer toprak saksı kullanacaksanız, size pratik bir bilgi vermek istiyorum. Toprak saksınızı, ya başka bir saksıyı içine koyarak kullanın, ya da içine bir poşet yerleştirip, dibine bir delik açıp o şekilde kullanın. Su ile teması ne kadar az olursa, o kadar uzun ömürlü olur.
Bir de fotoğrafta gördüğünüz cam top gibi olan şeyin içine su doldurup, saksının dibine saplıyoruz. O da istediği kadar suyu çekiyor. Suyu seven çiçekler için çok pratik bir yöntem.