Hayal gücü ve yaratıcılık, bilgiden daha önemlidir. Bilginin sınırı var, ama hayal gücü tüm evreni kucaklar...
A. Einstein

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Uçurtma Yapalım

Sanırım herkesin çocukluğunda uçurtmaya dair bir anı vardır. Bir uçurtmayı uçarken görünce, hangimiz başımızı kaldırıp seyretmeyiz. Bence bütün çocuklar, uçurtma uçurmanın keyfine varmalı. Biz de böyle düşünerek, eşimle beraber çaocuklarımıza uçurtma yaptık. Zira satın aldığımız hiçbir uçurtmayı bu zamana kadar uçurmayı beceremedik. Ama o uçurtmaların çubukları, el emeği uçurtmamızın iskeletini oluşturdu.
Gerekli malzemeler:
  • Çıta (bizim gibi sağlam çubuklar da kullanabilirsiniz)
  • Sağlam bir ip (Uçurtma ipi diye isterseniz iyi olur, çünkü her ipten olmaz)
  • Makas
  • Yapıştırmak için bant
  • Naylon veya renkli jelatin (biz LC Waikiki poşeti kullandık, esprili de oldu)
  • İpi sarmak için bir aparat, yoksa bir tahta parçası
Çubukları, tam ortadan birbirine bağladık. Hatta, uçurtmada denge önemli olduğu için bunu ölçerek yaptık. Hem çubukları ortaladık, hem de etrafından ipi sararken, birbirine uzaklığını ölçerek bağladık. Sonunda ortaya, düzgün bir altıgen çıktı.

Naylonumuzu bu beşgene göre kesip, arkasından bantladık. Tam ortadan küçük bir delik açıp, iskeletin ortasındaki ipi burdan çıkardık. Yukardaki çubuklara bağladığımız ipleri, tam ortaya denk getirmeye çalıştık. Aynı işlemi, kuyruğu bağladığımız ipe de yaptık. Yani, uçurtmadan çıkan iplerin uzunluğu ortadaki deliğe kadar olmalı.

Poşetin diğer yarısından da, katlayarak şeritler kestik. Işıltılı olsun diye, hediye paketi kağıtlarını da aynı şekilde kesip, naylon poşetle birlikte bağladık. Böylece uzun bir kuyruk elde ettik. Kuyruk da önemli bir bileşendir uçurtmada. Hem göklerde salınışını izlemek zevkli olduğu için, hem de önemli bir denge unsuru olduğu için. Bu yüzden olabildiğince uzun olmalı kuyruk...



Sonunda maymunlu uçurtmamız uçmaya hazır oldu. Biz de hemen piknik malzemelerimizi hazırladık ve doğru deniz kenarına gittik. İlk önce rüzgar yok diye biraz üzüldük ama daha sonra rüzgar çıktı ve bizim maymun havalandı. (Kızım uçurtmanın adını maymun koydu :))

Belki okurken biraz zor diye düşünmüş olabilirsiniz ama, anlatması yapımından daha zor oldu. İki kardeş olunca, ikisi de kendilerine ait uçurtma istediler. Biz de dün iki tane uçurtma yaptık. İkisi de mükemmel uçuyorlardı.

Çocuklar mutluydu dün, biz de çocukluğumuzu uçurduk biraz...

8 yorum:

Pembe Tatlar dedi ki...

Ksinlikle zamanında çok uçurtma maceram oldu ama uzun yıllar oldu elime almayalı...
Sizin uçurtma gerçekten çok cici olmuşş :))
Mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle....

Nedret dedi ki...

Ellerinize sağlık.Ne zevklidir uçurtma uçurmak.Aynisinden babam da torununun (yeğenimin) çocuğu için yaptı bu yaz.Çocukcağız daha yeni yürüyor ama babam ''belki seneye uçurmak nasip olmaz'' dedi.Ailedeki bütün erkek çocuklarına yapmıştı.Yaşı çok ileri olduğu için böyle söyledi.İçimizi ezdi.Yalnız babamınkiler altıgendi:)))

Unknown dedi ki...

Çok güzel olmuş uçurtma.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Pembe Tatlar, biz de çocukların sayesinde, hatırlamış olduk. Arada kavga da çıktı kim uçuracak diye :)

Nedret Abla, Allah babana uzun ömür versin. Ne güzel düşünmüş, bütün torunlarını mutlu etmiş. Ben beşgen yazmışım :) çok güldüm kendime, sağol düzelttim şimdi. Güya uçurtma öğretiyoruz :)

Mahperi, teşekkür ederim.

Suzy dedi ki...

afferim marifetli periye, süper bir uçurtma bu, resim de cuk oturmuş:) Yaşasın markalı poşetler diyorum o zaman, bize ilham verdikleri için...

Unknown dedi ki...

küçükken uçurtmalarımızı yapar uçururduk o günleri unutmuşum...Unutulmaya başlamış bir güzelliği anımsattığın için teşekkürler..En kısa sürede tekrar denemeliyim..

Nedret dedi ki...

Canımsın.Maksat yanlışı düzeltmek değil.Dalgınlıktan olduğu besbelli de,10marifete çıkmadan yetişeyim dedim.Biliyorsun orada bir ukalâ var.Yazım hatalarını insanların yüzüne pat pat, kaba kaba yazıp can sıkıyor.Aynisini sana da yapar tadını kaçırır diye düşündüm.Sevgiler.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Suzy, Müge çok teşekkürler.

Nedret abla, yanlışımı da düzeltsen, böyle tatlı dille olunca alınmak mümkün değil. İyi ki beni zamanında uyardın. Yoksa sert çıkışlara canım sıkılır gerçekten. Öpüyorum seni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...