Hayal gücü ve yaratıcılık, bilgiden daha önemlidir. Bilginin sınırı var, ama hayal gücü tüm evreni kucaklar...
A. Einstein

12 Aralık 2010 Pazar

Dekoratif Kase

Bu mdf kaseyi yeni yıl hediyesi olarak yaptım. O yüzden de kardeşimin evinin dekorasyonunu düşünerek çalıştım. Uyumlu olması için siyah beyaz peçete kullandım. İkea'da gezerken bu peçeteyi görünce, çok sevindim ve hemen aldım bir tane.

En zor aşaması sanırım peçeteleri kesmekti. Fakat ben sabırlı bir insan olduğumdan :) desenlerin detaylarına girerek kestim. Peçetenin zemini beyaz olduğu için düz bir şekilde de kesebilirdim aslında. Fakat hiç sıkılmadım. Nasıl dizayn edeceğime karar vermeden önce, kare parçadan bir sürü kesmiştim. Onları da başka bir projede değerlendirmek için sakladım.
Küçük bir de püf noktası vereyim. Peçeteler üç katlı, fakat biz tek katını kullanacağımızdan dolayı, kesmeden önce peçetelerin katlarını birbirinden ayırıp sonra tekrar aynı yeden üst üste koyup kesersek, daha sonradan küçük parçaların katlarını ayırmak kolaylaşıyor. Bunu da Ece'den öğrenmiştim :)

Objeyi üç kat boyadım. İlk katı boyadıktan sonra zımparalayıp, iki kat daha boyadım. Her boyama aşamasından sonra kurumasını bekledim.
Peçetelerin yerlerini ayarladıktan sonra, peçete tutkalımı bulamadığım için, dekopaj tutkalıyla yapıştırdım. Fırçayı ortaya koyup, dışa doğru hareketlerle üzerine sürdüm tutkalı. Bu işlemi çok fazla tekrarlamamak gerekiyor. Çünkü peçete ıslandığından dolayı yırtılabiliyor. Başıma geldi ondan söylüyorum :)
Kuruduktan sonra, üzerine tekrar bir kat daha tutkal sürdüm. Böylece peçeteyi verniğe karşı korumaya almış oldum.

En son işlem olarak da, su bazlı vernik ile iki kat vernikledim. Bir kat vernikledikten sonra, kurumaya bıraktım. Daha sonra ikinci kat verniğini sürdüm. O da kuruyunca, dışı için de aynı işlemi tekrarladım. Dışını verniklerken, kolaylık olması için, bir bardağı ters çevirip, üzerinde vernikledim. 

Bir çok hatası da var farkındayım. Mesela, fırça izi kaldı, kenarlarında verniğin fazlalığı kaldı, fırçam ıslak olduğu için sanırım ilk başta kabarcıklar oldu ama hemen kurulayınca onu hallettim ve verniklemeden önce, temizlemeyi unuttuğumdan, tozları da vernikledim :) Neyse ki hediyenin sahibi yabancı değil :) Bunları siz dikkat edin, aynı hatalara düşmeyin diye yazdım. Ama hediyenin sahibi de öğrendi şimdi :)



 Hediye hazırlamaya devam ediyorum ama biraz ağır gidiyor. Umarım yetişir, yoksa yılbaşından sonra hediye edebileceğim sahiplerine. 
Hava çok soğuk. Dün biraz kar yağdı, gece de devam eder zannettim ama durmuş kar yağışı. Sabah, kalkar kalkmaz pencereye koşup, perdeyi açtım. Bembeyaz bir manzara bekliyordum ama olmadı :( Bugün bir ara güneş açtı. Kasenin vernikli hallerini de o ara çektim zaten. Babaannem böyle soğuk ama güneşli havalar için "kar topluyor" derdi. Bir de, "kar tanelerinin her birini bir melek indiriyor, o yüzden hiç biri birbirine çarpmıyor"  derdi. Nur içinde yat babaanneciğim...
Lapa lapa kar yağsa da izlesek... 
Herkese mutlu bir hafta diliyorum.

 

40 yorum:

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Kesmedeki sabrı gerçekten takdir ediyorum, ben hemen sıkılıveriyorum keserken:)) sabıramıyorum benim kaymağın ifadesiyle...sevgiler, ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

mutluyum ben mutluyum :) eline sabrına sağlık çok güzel olmuş çokkk beğendim ben benim ooo kimseye vermem tekrar teşekkür ederim ....y.y

lolipu dedi ki...

Siyah-Beyaz çok şık olmuş. İyi günler de kullanılsın.Bende sabırsızım ama peçete keserken kendime şaşıyorum:))))

ebrulikedi dedi ki...

çok şık olmuş.iyi günlerde kullansın.ellerine sağlık.

herşeyden azıcık dedi ki...

Ben olsaydım toparlar atardım harbidende sabırlısın maşallah Pericim.Ama çok çok güzel olmuş ellerine sağlık ne de olsa Beşiktaş'ın asil renkleri:)) Güle güle kullansınlar inşallah.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

çok şık olmuş.. hem kase, hem renk hem de peçete seçimin muhteşem... ellerine sağlık.. iyi günlerde kullansın kardeşin...

zeynep bayram dedi ki...

çok şık canım,ellerine sağlık.....blog yazarları toplantısına geliyormusun?

CİCİBİŞİ dedi ki...

çok güzel olmuş. ellerinize sağlık. kardeşiniz çok şanslı:)

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Bende senin kardeşin olabilirmiyim:)
Çok güzel.
Sevgiler:)

LiLa dedi ki...

eline sağlık gerçekten,ben o peçeteden bu şekilleri çıkaramazdım,bravo walla :))

Deli Anne dedi ki...

ben bayıldım bu kaseye.. deseni, rengi ne güzel uydurmuşsunuz. elinize sağlık

Fidan Başaran dedi ki...

çok güzelmiş peçeten
ikea'da yılbaşı motifli peçeteler var mı?
yoksa hiç gitmeyeyim
ellerine sağlık
çok kibar olmuş kase
güle güle kullansın sahibi

Unknown dedi ki...

bogunuzu çok beğendim,gerçekten marifetli periymişsiniz, blog ismi çok yakışmış.izleyiciniz oldum bile.sevgilerimle.

Ece Aymer dedi ki...

Sevgili Marifetli Peri,
Kasene hayran kaldım, ellerine sağlık...Babaannenin kar taneleri için söylediği öyle hoşuma gitti ki, nur içinde yatsın....Senin gibi bir torunu olduğu için eminim çok mutlu, seni seyrediyordur her gün...

ÖZLEMCE dedi ki...

çok şık olmuş.yapımınıda çok güzel anlatmışsınız.elinize sağlık

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Kaymaklı Kadayıf, çok teşekkür ederim. Şu çocklar ne alem:) Benim de kızım küçüldü yerine minildi der. O geldi şimdi aklıma:) Sevgiler.

Adsızım Yasemin'im, güle güle kullanın şekerim. Öpüyorum seni ve Yade'mi ve Ege'mi ve biricik kardeşim Barış'ımı.

Lolipu, sanırım bu sabır, keserken nasıl olacağını hayaletmekten geliyor:) Çok teşekkür ederim canım.

Ebrulikedi, çok teşekkür ederim canım.

Herşeyden Azıcığım, Funda'm, ben zaten normalde de çok sabırlı bir insanımdır. Tek sabredemediğim şey, çocuklarımın didişmesi... O zaman sabrım taşıyor:)
Sen de oğlumdansın o zaman. Benim de hiç alakam yoktur takımlarla ama siyah beyaz her zaman favorim. Çok teşekkürler canım. Sevgiler.

Emine, beğendiğine sevindim. Çok teşekkür ederim.

Zeynep'cim, çok teşekkür ederim. Ben böyle büyük gruplar yerine küçük ve daha samimi grupları tercih ediyorum. Seni ve Fidoş'u tanıdığım gbi... Zaten o gün benim doğum günüm:) Sevgiler canım.

Cici Bişi, çok teşekkür ederim. Ben de şanslıyım:)

Şanslı'cım, ol tabi, zaten kız kardeşim yoktu:) Çok teşekkürler. Sevgiler.

Lila'cım, çok teşekkür ederim. Aslında nakış makasıydı adı galiba, şu ince olan makaslardan olsaydı işim daha kolay olurdu:) Sevgiler.

Deli Anne, hoş geldiniz. Çok teşekkür ederim:)

Fidoş'cum, bu peçeteden de var, peçetenin farklı renkleri de var. Bir de yıldızlı olanları var. İkea'nın sitesine girip ordan da bakabilirsin. Teşekkür derim canım benim. Sevgiler.

Nazmiye, hoş geldiniz. Bu sözleri duymak inanın çok güzel. Çok teşekkürler. Sevgiler.

Ece'cim, kendi kendime bu kadar oluyor işte. Ankara'da olacaktım ki aah ah... Çok incesin, teşekkür ederim.
Beni ve kardeşimi babaannem büyüttüğü için, bendeki yeri çok başkadır. Benim babaannem çok becerikliydi. Hiç boş durmazdı... İnşallah görüyordur.

Özlemce, çok teşekkür ederim:)

Gülen Tezer dedi ki...

PERİ'M, AY HİÇ GÜZEL OLMAMIŞ, HİÇ BEĞENMEDİM :d
ADSIZ BİR ARKADAŞ DA PEK MUTLU OLMUŞ, O BENİM KİMSEYE VERMEM FİLAN DİYE, NE YAPACAK O ADSIZ ARKADAŞ BU ÇİRKİN KASEYİ ANLAMADIM :p
ÖPTÜM PERİ'M :)))

Ada Deniz dedi ki...

çok şık olmuş kasen, ama peçeteleri bu kadar detaylı kesmene hayran kaldım açıkcası

Pembe Yastık dedi ki...

Kaseniz çok güzel olmuş...sahibi iyi günlerde kullansın

sergun dedi ki...

çok şık olmuş, ellerine sağlık:)

Selmatozan dedi ki...

Çok Çok güzel olmuş ellerine sağlık:)

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Gülen'im, fıstığım o adsız kişi yeni aldıkları LCD tv ve ünitesinin rafına koyacak:) Beğendiğine sevindim tatlım. Teşekkür ederim:) Seviyorum senin yorumlarını... Öptüm ben de.

Ada ve Deniz, teşekkürederim canım. Ama bu işleri yapacaksam ince bir makas edinmem lazım:)

Pembe Yastık, çok teşekkür ederim:)

Sergun'cum, çok teşekkür ederim.

Selma Tozan, çok teşekkürler. Sevgiler:)

Nilgün Komar dedi ki...

ellerine sağlık perim!!!!

Gülen Tezer dedi ki...

EVEEEET ÇOK BEĞENDİİİM. oRİJİN BİR ÇALIŞMA OLMUŞ. ÇOK BEĞENDİM.
ADSIZ İŞ1LİKÇİ ARKADAŞ GÜLE GÜLE KULLAN BARİ HÜHÜHÜHÜHÜHÜH...
HÜHÜHÜHÜHÜHÜHÜHÜHÜ

Nedret dedi ki...

Çok düzgün olmuş. Hiç kusur yok bence. Gülegüle kullansın sahibi. Sevgiler.

Banuca dedi ki...

Çok güzel olmuuuuş, ben hata göremiyorum, hatta bunu da gördükten sonra kendi yaptıklarımı bloguma koymamayı düşünüyorum:) Gerçekten çok zevkli ve özenli bir çalışma ve gerçekten ben böylesine özenemiyorum :(

Banuca dedi ki...

Çok güzel olmuuuuş, ben hata göremiyorum, hatta bunu da gördükten sonra kendi yaptıklarımı bloguma koymamayı düşünüyorum:) Gerçekten çok zevkli ve özenli bir çalışma ve gerçekten ben böylesine özenemiyorum :(

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Çelebi'cim, sağol canım:)

Gülen'cim, çok tatlısın yaa...:)

Nedret ablacım, çok teşekkür ederim. Zaten kusur bulurlarsa "bunun modeli böyle, bu böyle oluyor" diyeceğim:) Senden öğrendim:)

Banuca'cım, sen ne yapsan güzel olur. Çok teşekkür ederim:)

orjin krem dedi ki...

çok şık olmuş ellerinize sağlık. beyaz renk üzerine bu şık desenlerle resimde sanki seramik kase gibi duruyor. kardeşiniz şanslı biri :)

sevgiler
yeşim

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Orjin Krem, çok teşekkür ederim. Oğlum da dün baktı "anne peçeteolduğu hiç belli olmuyor" dedi:) Teşekkür ederim Yeşim. Sevgiler.

figen abla dedi ki...

peçetenin üzerine vernik gelmemeli mi?gelirse ne olur?yırtar mı?
bu peçeteleme işinin yabancısıyım...hiç denemedim..
ama yapanlara müthiş bir hayranlık duyuyorum..
bence harika olmuş...tıpkı hazır alınmış gibi..
ellerine sağlık ablam...

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Figen ablam, zaten ince olan peçete, tutkallayınca iyice hassaslaşıyor. Bu yüzden vernik de zarar verebiliyor. Ben de çok tecrübeli değilim bu konuda ama, bilgim böyle. Çok teşekkür ederim:)

Müge Arıkan dedi ki...

Merhaba pericim,çoktandır yazışamıyoruz bile:(( peçete çalışman çok hoş,bilmeyen ben için mükemmel görünüyor, alacak olan ne şanslı..Yazının tamamını okudum ve son satırlara nur içinde yatan babaannenin sözlerine gelince,söylediği cümlenin nasıl da sevgi dolu olduğunu yüreğimde hissedince gözlerim dolu dolu oldu,bu çok güzel yorumu kopyalamak istiyorum ve bir yerlerde yayınlarken adını zikretmek kaydıyla diyorum..sen ne diyorsun?Seni öpüyorum,ailene sevgiler gönderiyorum.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Merhaba Müge'cim,
Çalışmamı beğenmene çok sevindim. Senin gibi zevkli birisinden bu sözleri duymak ne hoş...
Her kar yağdığında, pencereye koşup burnumu dayarım hala. Ve babaannemin sözlerini anımsarım. Ama ben hüzünlenmiyorum, yüzümde bir gülümsemeyle izliyorum kar tanelerinin düşüşünü...
Tabi ki kopyalayabilirsin. Çok güzel bir yerde kullanacağından eminim. Ben de seni öpüyorum. Görüşmek üzere, sevgiler.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Merhaba

Büyük sabır ve emek isteyen ince bir çalışma olmuş ellerinize sağlık, kardeşiniz çok beğenmiş olmalı... Evde bir kahvaltı seti var. Hani ahşap dikdörgen kabın içine kahvaltılık tabaklar konur üzeri sert plastik kapaklı. Biraz uzun oldu tarif ama sormak istediğim ahşap kısmını bu şekilde yapabilirim de o sert plastik kapak kısmına da aynı teknik uygulanabilir mi... Bloguma cevap yazarsanız çok sevinirim... Teşekkürler, mutlu yıllar...

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Sıcak Paylaşımlar Aysel, önce buradan cevap vereyim, sonra da bloguna geleyim. Sevgili Ece'nin söylediğine göre, plastik için bir çare bulamamış. Saksılarını bu teknikle yapan arkadaşlar vardı fakat daha sonradan soyulmalar olduğunu yazmışlardı. Senin objen de yıkanacak bir parça olduğundan, sorun çıkabilir. Ahşap boyama konusunda, daha bilgili, hatta eğitmenlik yapan arkadaşlar var. Onlardan da öneri alabilirsin. Ece, Nestug, Art Mamilla...
Teşekkür ederim. Sana da mutlu yıllar.

Adsız dedi ki...

walla biz dekor amaçlı kullanıyoruz çok da yakıştı yerini hiç yabancılamadı :p ablamın ellerine sağlık..kardeşin çok şanslı falan demişler.. tamamen katılıyorum..tekrar teşekkürler abla .. Barış

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Güle güle kullanın canlarım benim. Hepinizi çok seviyorum.

suhuba dedi ki...

Çok beğendim ellerine sağlık. Peçetede harikaymış gerçekten

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Suhuba, teşekkür ederim canım:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...