Hayal gücü ve yaratıcılık, bilgiden daha önemlidir. Bilginin sınırı var, ama hayal gücü tüm evreni kucaklar...
A. Einstein

10 Haziran 2011 Cuma

Hamur Kabartmalı Anahtarlık-Faturalık

Nihayet bu anahtarlık-faturalığımı bitirip yayınlayabildiğime inanamıyorum:) Bu projem resmen yılan hikayesine döndü. Alt zeminini boyadıktan sonra çok uzun bir süre üzerini nasıl yapacağıma karar veremedim. Hiçbir şeyi yakıştıramadım. Üç bölümü olduğu için, birbiriyle bağlantılı olmasını istedim. Buna göre resimler aradım ama istediğim gibi bir resme de rastlayamadım. En sonunda "niye bu kadar düşünüyorum ki, anahtarlığın üzerinde anahtarlar olsun" diye düşünerek son halini tasarladım ve oluşturdum.

Yapım aşamalarını da kısaca anlatmaya çalışayım. Zemini zımparaladım, temizledim ve kırık beyaza boyadım. Yalnız, beyaza boyadıktan sonra benim gibi uzuuun bir süre beklemeniz şart:) Yoksa güzel olmaz, benden söylemesi:) Sonra, sevgili arkadaşım Meral'in de önerisiyle poşet doku uygulaması yaptım. Metalik bir boya olan inci beyazını objeye sürüp, buruşturduğum poşetle tampon yaptım. Çok hoş bir efekt verdi. Bu uygulamayı ben çok sevdim. Çok da basit bir yöntem. Yukarıdaki fotoğrafta dokunun nasıl göründüğünü görüntülemeye çalıştım.

Daha sonra lazer çıktısını aldığım dekupaj resimlerimi kestim. Merdaneyle açtığım havayla kuruyan model hamuruma dekupaj tutkalıyla yapıştırdım. Üzerinden yine merdaneyle geçip, iyice yapışmasını sağladım.

Anahtarları kretuvar yardımıyla kenarlarından düzgünce kestim. Sonra neyi nereye nasıl koyacağıma karar veremeyerek, yine bıraktım :) Fakat hamurlarımın kurumaması için, bir poşete koyup ağzını bağladım.
Ertesi gündü sanırım, aklıma dantel ekleme fikri geldi. Bazı anahtarları elimde bulunan ince bir dantelle birbirine bağladım. Ve bu şekilde yapıştırdım. Yalnız anahtarları dantelle birleştirmeden önce, tek tek üzerlerine de dekupaj tutkalı sürerek verniğe karşı korumaya aldım. Aslında bu işlemi objeye yapıştırdıktan sonra yaparım. Fakat dantele tutkal gelmemesi için yapıştırmadan önce sürmek istedim. 
Anahtarları dizayn ettikten sonra dekupaj tutkalıyla hepsini yapıştırdım. Dantel kullanmadıklarımın üzerine de iki kat dekupaj tutkalı sürdüm. En son olarak da su bazlı vernikle 2-3 kat vernikledim.

Böyle anahtarlara dantel bağlayınca, aklıma rahmetli babaannem geldi. Anahtarlara hep bir ip, bir lastik veya bir kumaş parçası bağlardı. Çoğu zaman beline bağladığı bir kuşağa bu anahtarları bağlardı. O yürürken eteğinin altında, anahtarlar birbirine çarpar ve ses çıkartırdı. Biz de kardeşimle içeriden onun geldiğini anlardık. Yaramazlık yapıyorsak bırakırdık :) Hoş, bize hiç kızmazdı ya...
Biz babaannemizle birlikte yaşadık. Bizi o büyüttü. Çok başkadır benim için yeri... Nurlar içinde uyu babaanneciğim...
Nereden nereye, neyse biz anahtarlığımıza dönersek yine, en son kancalarını takarken oğlum, altın sarısı olan kancaların hiç yakışmadığını söyledi. Haklıydı da. Hemen onları da inci beyazıyla boyadım. Eğer bulursam bronz rengi kancalar alıp takacağım.
Bu da yerine asıldıktan ve kullanıma açıldıktan sonraki hali. Oğlum ve kızım "anne yap şunu, bitir şunu" diye diye başımın etini yediler resmen :) En sonunda bitiripte nasıl olduğunu sorduğumda, oğlum; anne o kadar güzel oldu ki, sanki sen yapmamışsın gibi, dedi. Her konuda abisini taklit eden kızım da bunu onayladı!*!¿?!¿!*? Şimdi bunlar bana iyi birşey mi söylemiş oldular kötü birşey mi anlayamadım?

Anahtar resimlerini buradan, daha fazlasını ise DEKUPAJ RESİMLERİ blogumuzdan bulabilirsiniz.

33 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık:))

Nilgün Komar dedi ki...

ellerine sağlıkkk

Lavanta Bahçesi dedi ki...

farklı ve güzel :)

Tuğçe dedi ki...

Çok güzel olmuş. Ellinize sağlık

hobivakti dedi ki...

Anahtarlığa uygun resim yine anahtar çok hoş olmuş. :) Ellerine sağlık.

Ben poşet dokuyu nestug da görmüştüm. Sen daha farklı yapıyorsun. poşeti buruşturup bütün halinde boyanın üzerine koyup üzerine hafiften dokunup sonra poşeti kaldırıyorsun. Ben o şekilde yaptım kolayda oldu. :)

Hatta hemen linkinide vereyim göz at bakalım. Hangisi kolayına gelecek.

http://nestug.blogspot.com/2010/11/seramik-boyama-nasil-yapilir.html

Neyse bu yöntemide öğrenmiş oldum. :)

Güle güle kullan.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Pembe Düşler, teşekkür ederim:)

Nilgün'cüm, teşekkür ederim:)

Ahu'cum, teşekkür ederim:)

10parmakta 10marifet, teşekkür ederim canım:)

Hobivaktim, çok zorladı bu obje beni:) Teşekkür ederim canım.
Nestug'un yaptığı şekilde daha farklı bir görüntü oluyor. İki türlüde yapılabilir sanırım:)
Sevgiler.

Nalan Ünal dedi ki...

Bu da çok güzel olmuş çok beğendim.

GÖNÜL dedi ki...

bayıldım çok hoş bir çalışma olmuş
seçim harika danteller ve anahtarlarda bütünlük katmış emeğine sağlık

Filiz dedi ki...

serapcım anlaşılan sende benim gibisin ilk katı boyadıktan sonra bir kaç gün kalıyor, ne yapsam nasıl yapsam diye düşünüp duruyorum :) ama senin beklediğine değmiş çok güzel olmuş ellerine sağlık :)

yasmin dedi ki...

çok değişik bir çalışma olmuş..ellerine sağlık canım..güle güle kullan..sevgiler..:)

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş ellerinize sağlık

DEFNE YAPRAĞI:)))))))) dedi ki...

pericim gerçekten marifetlisin harika görünüyor emeğine sağlık:)

mycitycottage dedi ki...

elinize saglik dantel detay farkli bir anlam katmis...

MİRAY TAŞKIRAN dedi ki...

Bayıldım! Çok hoş olmuş ellerine sağlık Marifetliperim ;)
Şu an 4 tane sehpanın zeminini attım,ne yapacağımı düşünüyorum :S. Sanırım senin anahtarlığa benzeyecek halim..Şimdi attığım zeminleri bloğuma koyup,fikir vermenizi mi istesem..Bilemedim..O kadar çok şey yapınca insanın kafası bulanıyor demek ki.. Görüşmek üzere öptüm! ;)

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Nalan'cım, çok düşündürdü beni ama sonuçtan ben de memnun kaldım. Teşekkür ederim canım:)

Gönül'cüm, dantelleri ben de çok sevdim. Çok teşekkür ederim:)

Filiz'cim, bu objeyi çalışma zor oldu benim için. Çok kararsız kaldım. Bir çiçek yapıp bitirmek de istemedim. Kenarları var ya, bütün bir resim de yapıştıramadım. Tamamlama istiyordu kenarları. Neyse ki çıkan sonucu evdeki herkes de beğendi:) Çok teşekkürler canım:)

Yasmin, teşekkür ederim canım:)

Öykü, hoşgeldiniz:) Çok teşekkür ederim.

Fikir Projeleri, beğendiğine sevindim. Çok teşekkür ederim:)

Mycitycottage, çok teşekkür ederim:) Oğlum dantel kullanacağımı görünce "ıyy" dedi ama sonra beğendi:)

Miray'cım, çok teşekkür ederim. Senin hızına da yetişemiyorum gerçekten. Tabi ki yayınla güzel fikirler gelebilir. Elimizden geleni yaparız:)
Ben de seni öpüyorum:)

neval dedi ki...

ne güzel tasarlamışsınız

Unknown dedi ki...

Aaa marıfetli Pericim, çok güzel olmuş valla... okadar güzel olmuş ki sanki sen yapmamışsın gibiii.. :))))hahaha
Ellerine sağlık..

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Neval, çok teşekkür ederim:)

Şebnem'cim, çok teşekkür ederim. İyi birşey dedin değil mi:))

ruşyena dedi ki...

güzel günlerde kullan serapcım... dantelli haliyle pek hoş olmuş, ellerine sağlık.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Ruşen, çok teşekkür ederim canım. Oğlumu ikna etmek zor oldu. Hatta bir ara dantelimi sakladı:) Unutmuşum bunu yazıma eklemeyi:)

tuba can dedi ki...

canım çok güzel olmuş ellerine sağlık senden ricam nerelerden alabileceğini yazarsan sana malzemeci tlf göndericem daha kolay ulaşırsın yalnız yorum olarak yazma mail atarsan sevinirim inan unutuyorum yoksa

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Tuba'cım, çok teşekkür ederim:)
Şimdi mail atıyorum sana.

fiamma dedi ki...

Çok zarif olmuş ve özellkle o dantelin ucundan sallanan anahtarlıklar hem boyuta boyut katmış hemde şıklaştırmış ellerne sağlık...

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Fiamma'cım, çok teşekkür ederim:) Oğlum danteli takmayayım diye saklasa da, ben de dantelin çok yakıştığını düşünüyorum.
Sevgiler.

meralhobiart dedi ki...

Arkadaşım demek nihayet karar verip bitirdin, tebrik ederim,birbirimize bu kadar mı benzeriz kararsızlık deyince üstüme tanımazdım ama benim gibi birini daha buldum çok sevinçliyim :))
Bende şu simitçi tepsisi'sine karar verip tamamlasam çok mutlu olacağım.

Anahtarlığa gelince poşet dokuyu uygulaman zemini havasını değiştirmiş Hobi vaktinin dediği şekilde uygulamak dokunun tekniği, tabi ki ama seninki gibi dar alanlarda uygulamak zorluyor,onun için senin yaptığın tarz ,yaparken sana kolaylık vermiştir herhalde .
Neyse canım sen içine sinerek çok güzel bir şekilde bitirdin ya darısı benim başıma.
Öptüm müdürüm af edersin :)))))

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Meral'im, ah sorma çok dertliyim bu kararsızlığımdan ama herşeyde olmuyor Allah'tan:) Bu obje çok zor geldi bana. Poşet dokuyu da girintili çıkıntılı olduğu için tamponlayarak yaptım. Bildiğimden değil aslında ama aklıma öyle yattı.
Senin simitçi tepsin de çok güzel olacak eminim:) Niye çünkü çok bekledi o da:)
Beğendiğine sevindim canım, çok teşekkür ederim. (Bir yerden hatırlıyorum bu "müdürüm afedersin" i ama çıkartamadım:)

meralhobiart dedi ki...

Bağışla biraz geç yanıtladım ama
TRT de uzun yıllar süren bir dizi vardı adını hatırlayamıyorum ama kapıcı cafer vardı birde çatlak bir yönetici, evde horoz besleyen adamın adı katildi, o dizide birde büroda çalışan çaycı vardı patronuna her lafınde müdürüm afedersin derdi.
hatırladın mı bilmem.

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Meral'cim hatırladım, Bizimkiler:)) Yanisen de bütün detayları hatırlıyorsun, bravo... Hafıza süper:)

toptanci dedi ki...

www.toptanalmak.com toptan al sat kazan...

Aslı Öztürk dedi ki...

Anahtar resimlerini alacaktım ama blog kapandı diyor. Acaba burayada koyabilirmisiniz o reismleri. Anahtarlığınız çok hoş olmuş. :) Blogu kapatmasaydınız keşke çoğu kişi yararlanabilirdi...

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

aslı Öztürk, biraz geç yanıt veriyorum ama kusura bakmayın. Çok teşekkür ederim.
Biz de kapatmak istemezdik ama maalesef öyle gerekti.
Bana serapygungor@gmail.com adresinden ulaşırsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Özlem dedi ki...

Merhaba uzun zaman önce yaptığınız bu anahtarlığı görüp malzemelerimi almıştım... ancak resimlerle ilgili blogunuzun kapandığını şimdi öğrendim ve çok üzüldüm... Mümkünse mail adresinizden size ulaşmak istiyorum...

MARİFETLİ PERİ dedi ki...

Özlem merhaba,
Geç cevap verdiğim için özür dilerim. Bana serapygungor@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...